Meghívó a túravezető szülőföldjére

» Szerző: dátum: jul 20, 2020 rovat: Egyéb | Meghívó a túravezető szülőföldjére bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Meghívó a túravezető szülőföldjére

Kedves Utastársunk!

Bár újra megnyíltak a határok, szabadon utazhatunk, azonban keleti-délkeleti irányokban ismét aggasztó jelek mutatkoznak, ezért vannak, akik óvatosságból csak itthon utazgatnak. Viszont sokan kalandozgatnak szívesen külföldön is, a nyári szezon lezárásaként azonban szívesen tesznek egy rövid belföldi „levezető” utat.
Így mindenkit szeretettel és tisztelettel meghívok egy nyár végi biztonságos, rövid, pihentető, de mégis változatos programra szülőföldemre, Nyugat-Zalába.
 
Miért is érdemes eljönni erre az erdős-dombos, romantikus, nyugalmat árasztó vidékre? Bár itt nincsenek világhírű nevezetességek, nincsenek óriási vízesések, sem gigantikus katedrálisok, viszont van sok apró természeti és kulturális érték, hagyomány, élmény, érdekesség, ami együtt – remélem – mindenki számára egy kellemes hétvégét fog jelenteni.
A szocializmus idején az itteni határvidék is „nyugatinak” számított, ezért a szocialista ipartelepítés – szerencsére – elkerülte a mai szlovén határvidéket, ezért a korábbi periférikus helyzetnek köszönhetően nemcsak a természeti, de a néprajzi értékek is jól megőrződtek. Viszonylag rövid szakaszon három néprajzi táj is koncentrálódik itt. A programunk során nem kell sokat utazni, gyorsan következnek a változatos látnivalók egymás után. Ugyanakkor lesz idő beszélgetni, sétálni, pihenni vagy éppen egy-egy gasztronómia specialitást (pl. őrségi diópálinka, zalai dödölle) is kipróbálni.
Természetesen apró történetekkel, személyes emlékeimmel, kapcsolataimat is bevonva igyekszem teljesebbé tenni a térség megismerését, így pl. a helyi kultúra minden apró részletét ismerő Kati néni szuggesztív előadásában megtudhatjuk, miért épült egy pazar díszítésű hatalmas templom egy piciny faluban, ráadásul borból kevert malterral, vagy a jó humorú fazekasmestertől megismerhetjük az őrségi fazekasok egykori életét…
 
Ez egy olyan utazás, ahova – a programok jellegéből és időtartamából fakadóan – érdemes elhozni az idősebb szülőket vagy a fiatal gyermekeket, vagy éppen a legfiatalabb unokákat is!
S ha megtetszett e vidék, szeptemberben, szüret idején folytassuk a barangolást a megye más tájain, Dél- és Kelet-Zalában! Vagy ha csak ekkor van időd, akkor legalább a Dunántúl e gyönyörű területére szánj egy hétvégét! Megéri!

Tehát találkozzunk szülőföldemen, Zalában, nagyon sok szeretettel várunk!

 

Gyuricza László

Kattints a részletes programokért:

BARANGOLÁS A DÉLNYUGATI VÉGEKEN: GÖCSEJ – HETÉS – ŐRSÉG

Rövid program

MEGHÍVÓ A TÚRAVEZETŐ SZÜLŐFÖLDJÉRE

2020. augusztus 15 – 16. (2 nap)

  1. nap: Pécs (indulás 6 órakor) – Nagykanizsa (csatlakozási lehetőség a vasútállomáson vagy az autóbusz-pályaudvaron) – Dél-Göcsej: utazás a kiterjedt erdővidéken – Bázakerettye, az ország 1. kőolajtermelő helye (rövid megálló az emlékműnél) – Kistolmácsi-tó (pihenő a kirándulóközpontban, a Lenti – Csömödér – Kistolmács kisvasút végállomásánál) – Kisvonatozás az ország leghosszabb kisvasútján erdők, rétek, patakvölgyek mentén (40 perc) – Páka (a „Magyar Maginot-vonal” részét képező, az ötvenes évek elején épített bunkerek és egykori lövészárkok megtekintése) – Rövid gyalogtúra a Dél-Göcseji-bükktájon, illetve a Hód tanösvényen: Mároki-kápolna (Árpád-kori) – Sziget-hegyi-kilátó (Pazar panoráma a Cserta és a Kerka völgyére, a Tenke-vidékre – Szécsisziget, a Kerka Mente Natúrpark központja: Vízimalom, a malom udvarán „Lassú piac”, ahol érdemes egy pillanatra megállni: kézművesek, őstermelők kizárólag helyi értékeket, portékákat mutatnak be, amit meg lehet kóstolni, s meg is lehet vásárolni (tökmagolaj, méz, pálinka stb.), a helyi asszonyok által készített ételeket fogyasztására is lesz lehetőség – becsületkassza alapján. Zala megye egyik legszebb barokk temploma, templommúzeum, Szapáry-kastély, bivalyrezervátum) – Lenti (a hetési kéziszövő megtekintése, vásárlási lehetőség) – Baráti vacsora a Lenti-hegy egyik hangulatos pincéjében (göcseji specialitással)
  2.  

  3. nap: Utazás Hetés néprajzi táj sík vidékén, aprófalvakon keresztül, a „Faharanglábak földjén” – Nemesnép pici falu Hetés és Őrség határán (szoknyás faharangláb) – Őrség: Szentgyörgyvölgy (a legnyugatibb magyarországi festett kazettás mennyezetű református templom)látogatás egy jó humorú őrségi fazekasmester műhelyében, vásárlási lehetőség – Őrségi Nemzeti Park: Velemér (koragótikus templom számos értékes freskóval, különleges jelképrendszerével, misztikus jelenségeivel egy erdei tisztáson) –  Szalafő/Pityerszer: jellegzetes szeres település, eredeti helyszínen fennmaradt népi műemlékegyüttes, a hagyományos őrségi háztípusok több fajtája és az ország egyetlen emeletes kástuja – Őriszentpéter, az Őrség központja – Pankasz (a legismertebb és legnagyobb őrségi szoknyás faharangláb) – Zalaegerszeg, Göcsej fővárosa (TV-torony – pazar panoráma a jellegzetes göcseji „szegekre” és az erdővel borított dombokra) – fakultatív séta a Rododendron-völgyön keresztül Alsóerdőre – Pihenő, fakultatív estebéd szép természeti környezetben egy tradicionális étteremben – Nagykanizsa (lecsatlakozási lehetőség) – Pécs

Utazás: légkondicionált autóbusszal Szállás: 1 éj vendégházban vagy panzióban zömében 2 ágyas szobákban, de 3 ágyas szobák is rendelkezésre állhatnak Ellátás: 1 vacsora Ár: 26.900 HUF/fő (utazás autóbusszal, úthasználati és parkolási díjak, sofőri napidíj, szállás, csoportvezetés, étkezés (1 vacsora), szervezési költség)

 
 

DÉL- ÉS KELET-ZALA FÖLDRAJZI ÉRTÉKEI

Rövid program

2020. szeptember 18 – 20. (3 nap)

  1. nap: Pécs (indulás 6 órakor) – Dél-Zala: Nagybakónak (kb. 1 – 1,5 órás vadregényes gyalogtúra a Kőszikla-szurdokon keresztül az Újudvari TV-toronyhoz, rövid szakaszon via-ferráták segítségével) – Nagykanizsa (rövid pihenő a közelmúltban nagyszerűen felújított, hangulatos városközpontban, az Erzsébet téren) – Mura-menti Tájvédelmi Körzet: Kerkaszentkirály, a Zala Zöld Szíve Egyesület központja (természetvédelmi szakember rövid előadása a Mura értékeiről és érdekességeiről, majd vízitúra 10 személyes rafting gumicsónakokkal a védett területen kanyargó, lassú folyású Lendva-folyó – Kerka – Mura határfolyón /kb. 2,5 óra/) – Közép-Zala: Söjtör (Deák Ferenc szülőháza)
  2.  

  3. nap: Kelet-Zala/Balaton-felvidéki Nemzeti Park: Kovácsi-hegy (Gyalogtúra a „bazaltutcában”, a bazaltplató peremén 1 km hosszan kipreparálódott 5-15 méter magas bazaltoszlopok, barlangi üregek /Vadleánylik, ahova a szerelmétől elszakított leány elbujdosott/) – Séta a rejtelmes 13. századi Tátika-vár romjához (pazar panoráma a Zalaszántói-medencére és a Rezi-várral megkoronázott Keszthelyi-hegység dolomittömbjére) – Zalaszántó (Buddhista Béke Sztúpa, amint a 30 méter magas hófehér szentély az ősi Tibet rejtélyes üzenetét közvetíti a kelet-zalai tájakon, Milarepa Meditációs Központ) – Keszthely, a zalai Balaton-part fővárosa (fakultatív: Történelmi modellvasút kiállítás és a kontinensek állatvilágát bemutató interaktív kiállítás, séta a Festetics-kastély gyönyörű kertjében, a belvárosban és a kikötőben stb.) – Cserszegtomaj, a Zalai-borvidék központja – Látogatás a gyönyörű természeti környezetben lévő – sokak szerint – a Kárpát-medence legöregebb boronapincéjébe (a mestergerendán 1644-es évszám szerepel), szőlészeti-borászati kiállítás, a cserszegi fűszeres megkóstolása, borkóstolással (5 fajta borból) egybekötött egytálételes (zalai pincepörkölt) vacsora (árát a részvételi díj tartalmazza)
  4.  

  5. nap: Balaton-felvidéki Nemzeti Park, KIS-BALATON – Zalavár-Vársziget: Zalavári Történelmi Emlékpark, ahol a Nyitráról elmenekült Pribina fejedelem kiépítette székhelyét, majd később Szent István királyunk alapított bencés apátságot, s Zalavár lett a királyi vármegye székhelye(a IX. sz.-i vár és a Szent-Adorján Bazilika régészeti ásatásai, Makovecz Imre által tervezett Millenniumi Emlékmű az Életfával, Szent István-kápolna, Cirill és Metód emlékműve, Kis-Balaton Ház) – Kányavári-sziget, a Kis-Balaton védett vizes élőhelyeinek egyetlen pontja, amely engedély nélkül (ingyenesen) látogatható (séta egy különleges látványt nyújtó fahídon a szigetre, illetve a Búbos vöcsök tanösvényen) – Kápolnapuszta (bivalyrezervátum, itt él hazánk legnagyobb őshonos bivalycsordája) – Látogatás – helyi szakember vezetésével – a fokozottan védett Diás-szigetre (Fekete István-emlékhely, A „Tüskevárból” ismert legendás Matula bácsi kunyhója) – Zalamerenye (2005-ben teljesen felújított Pálos Malom, működőképes vízimalom) – Pécs

  Utazás: légkondicionált autóbusszal Szállás: 2 éj vendégházban vagy panzióban zömében 2 ágyas szobákban, de 3 ágyas szobák is rendelkezésre állhatnak Ellátás: 1. nap: vacsora, 2. nap: vacsora aperitif pálinkával és 5 fajta borból álló borkóstolással egybekötve

Ár: 45.800 HUF/fő (utazás autóbusszal, úthasználati és parkolási díjak, sofőri napidíj, szállás, csoportvezetés, étkezés (2 vacsora) szervezési költség)

eXTReMe Tracker EUB utasbiztosítás