JORDÁNIA: BIBLIAI TÁJAK, ŐSI VÁROSOK, SIVATAGI ÉS KANYONTÚRÁK, TENGERPARTI PIHENÉS

2022. május 17 – 24. (8 nap/7 éjszaka)

  • 1. nap: Budapest (repülés a koraesti órákban) – JORDÁNIA/Amman, az ország fővárosa, a kétarcú fehér város, az ősi és a modern kor sajátos keveredése

 

  • 2. nap: Amman (Citadella, a város legősibb része /a 2. századi Herkules-templom oszlopai, 6. századi bizánci templom, római kori ciszterna/, séta az Alsóvárosba /a római Philadelphia központja: Római Színház, Odeon a 2. századból/ – Dzserash, az i. e. 4. században alapított város, amely fénykorát a rómaiak idején élte Gerasa néven (műemlékek az 1–3. századból: Ovális tér és a Cardo Maximus gyönyörű oszlopokkal, Hadrianus diadalíve, Hippodrom, Zeusz-templom, Artemisz-templom, Déli és Északi Színház, Déli kapu, Nymphaeum stb.)

 

  • 3. nap: Utazás a Jordán-folyó völgyében, az ország legzöldebb, legtermékenyebb táján, amely a bibliai időkben Kánaán határát jelentette – Tell al-Kharrar, a „Jordánon túli Béthabara” központja, ahol keresztelő Szent János megkeresztelte Jézus Krisztust a Jordán vizében – később is keresztelő-, illetve keresztény zarándokhely (remetebarlangok, 3. századi vízgyűjtő rendszer és a medencék, illetve később épült templomok, kápolnák, kolostor, kereszt alakú keresztelőmedence /UNESCO Világörökség/) – Utazás a Holt-tenger partján, a Föld legmélyebb szárazföldi táján, több mint 400 méterrel a világtengerek szintje alatt (A széles és mély völgy része a Szír–Jordán-árokkal kezdődő, a Vörös-tengeren keresztül a Kelet-afrikai-árokrendszerig húzódó geológiai törésrendszernek.) – Wadi Zarqa Ma’in széles kanyonja: Hammamat Ma’in, a környéken lévő mintegy 60 termálforrás legismertebb előfordulása a Holt-tengerbe torkolló vádiban forró vizű vízeséssel, medencékkel – Fakultatív fürdőzés a Holt-tengerben, a Föld egyik legsósabb tavában (ahol az extrém sókoncentráció miatt elsüllyedni nem tudunk) – Wadi Numeira, ami „vízi Petra” néven is ismert, s a Holt-tengert övező 6 híres nagy kanyon egyik különlegessége a falakat alkotó homokkő vörös, narancs, sárga és szürke különböző színárnyalataival (fakultatív, nem nehéz, 4 km-es gyalogtúra a kanyon fokozatosan összeszűkülő magas falai között, gyakran a sekély patakban) – Séta Lót barlangjához, ahol – Szodoma bibliai elpusztulása után – Lót lányaival élt (pazar kilátás a Holt-tengerre, bizánci templom, sóoszlop, amelyet a Biblia Lót sóbálvánnyá vált feleségeként határoz meg)

 

  • 4. nap: Dana Bioszféra Rezervátum, Jordánia legnagyobb természetvédelmi területe: kb. 6 órás gyalogtúra a vadregényes tájon (1500 méteres hegyek, meredek sziklafalak, bizarr felszínformák, mély kanyonok, rendkívül változatos növény- és állatvilág), a sziklás terep végig lefelé vezet, kb. 900 métert ereszkedünk, a túra végén terepjárókkal utazunk vissza buszunkhoz – Kis-Petra (más néven Siq al-Barid kanyon), a világhíres Petra kicsinyített mása, amely az 1. században a nabateusok fővárosának egyik külvárosa lehetett (a 450 méter hosszú homokkőkanyon falaiba vájt sziklalakások, templomok, a közelmúltban felfedezett egyik étkező 2000 éves mennyezeti freskója – amely Dionüszoszt és a borfogyasztás tiszteletét ábrázolja – a hellenisztikus festészet egy ritka példája, UNESCO Világörökség)

 

  • 5. nap: Ayn Musa, Mózes forrása, ahol a Biblia szerint a próféta vizet fakasztott a sziklából – Petra, a több mint 2000 éves, homokkőbe vájt sziklaváros, a nabateusok világhírű fővárosa, Jordánia turisztikai jelképe (s az egyik Indiana Jones-film ikonikus forgatási helyszíne), UNESCO Világörökség: Egész napos séta, túra a kultúrtörténeti és természeti szempontból is lenyűgöző barlangvárosban (Siq, a központba vezető út a szűk kanyonban; „A fáraó kincsesháza”/Kincstár, Római Színház, Urnasír, Palotasír, Oszlopok útja, Áldozatok magaslata, Obeliszkek stb.) – Wadi Rum, Jordánia legpazarabb természeti tája a sivatagban – vacsora, szállás a hagyományos vendégszeretetüket megőrző beduinok sátraiban – lenyűgöző romantikus naplemente!

 

  • 6. nap: Romantikus napfelkelte a sivatagban! – Beduin reggeli – Wadi Rum Természetvédelmi Park, a „Hold völgye” az egyik legszebbnek tartott sivatagi táj, amelyet már Ptolemaiosz is megemlített, az Arábiai Lawrence legendás történeteinek és a róla készült filmnek forgatási helyszíne, UNESCO Világörökség: több száz méter magas homokkő képződmények, világhírű sziklaívek, a köztük lévő homok ezernyi színárnyalatban pompázik, felszínét a szél folyamatosan alakítja (egész napos autós és gyalogos túra: „A bölcsesség 7 pillére”-sziklatömb, Burdah-sziklahíd, Um Furth-sziklaív, Burdah-csúcs stb.) – Utazás a Vörös-tenger partjára

 

  • 7. nap: Akaba, Jordánia egyetlen tengeri kijárata, kikötővárosa, s népszerű tengerparti üdülőhelye (mameluk erőd a 16. századból, strandolás, pihenés a Vörös-tenger partján, fakultatív búvárkodás, snorkeling)

 

 • 8. nap: Utazás a sivatagi autópályán – Kerak (a keresztesek által a 12. században épített vár, amely a középkorban a Közel-Kelet egyik legjelentősebb erődítménye volt, kitűnő kilátás a hegyvidékre) – Utazás a Királyok útján, Jordánia legősibb történelmi útvonalán (Via Nova Traiana) – Nébó-hegy, Mózes Egyiptomból való vándorlásának végállomása, s ahonnan megpillantotta az Ígéret Földjét: Dzsebel-Szijaga, a látványos kilátópont, pazar panoráma a Holt-tengerre és Palesztina dombvidékére, tiszta időben Jerikó (az izraeli oldalon) is látszik (Mózes-templom, amelyet Mózes feltételezett sírja fölé emeltek, padlómozaikok a 6. századból) – Madaba, a bibliai Médeba, a „mozaikok városa” a lankás dombok között ma is jelentős keresztény lakossággal (Szent György-templom, ahol a világhírű, a 6. században kétmillió apró mozaikból 17×10 m méretben készült, Szentföldet ábrázoló mozaiktérképet őrzik, amely a bibliai földrajz különleges dokumentuma; Madaba Régészeti Park és Múzeum, ahol további 6-7. századi palota- és templomromok várnak ránk gyönyörű mozaikokkal) – Amman: éjszakai repülés közvetlen járattal Budapestre (érkezés okt. 2-án az éjszakai órákban)

 

FIGYELEM! Az útlevél érvényessége: minimum 2023. április 02.

eXTReMe Tracker EUB utasbiztosítás