A KAUKÁZUS SVÁJCA: GRÚZIA – 2020.

Időpontok:
 
1. csoport: 2021. július 23 – augusztus 3. (12 nap)
2. csoport: 2021. augusztus 6 – augusztus 17. (12 nap)

 1. nap: Repülés közvetlen járattal Budapestről a késő esti órákban
 2.  

 3. nap: GRÚZIA: Kutaiszi, Nyugat-Grúzia legnagyobb városa (érkezés hajnalban) – Kis-Kaukázus: utazás a Kharagauli Nemzeti Parkon keresztül – Borjomi, Grúzia leghíresebb gyógyüdülő-városa, a legnépszerűbb grúz ásványvíz lelőhelye, s a nemzeti park központja – Vardzia barlangvárosa, illetve sziklakolostora a Mtkvari-folyó felett (12. sz.), a grúzok legendás Tamari királynőjének egykori székhelye (UNESCO Világörökség) – Khertvisi középkori erődítmény a sziklafal tetején a két folyó találkozásánál, várkápolna a X. századból – Utazás a Nagy- és a Kis-Kaukázust összekötő Likvi-hegység vidékére
 4.  

 5. nap: Gori, a történelmi város, amelyet Grúzia legnagyobb uralkodója, IV. Dávid alapított 1100 körül (Sztálin Múzeum a diktátor szülőházával és a páncélozott vasúti kocsival, a 7. században épült Goriscikhe vára, fakultatív borkóstoló a híres grúz borok kínálatából) – Upliszikhe-barlangváros a Mtkvari-folyó partján (lakások, pogány és keresztény templomok, színház, borospincék a kőzetbe vájva, UNESCO Világörökség) – Tbiliszi, az ország fővárosa (esti séta)
 6.  

 7. nap: Tbiliszi, a több mint 1500 éves főváros (egész napos városnézés: Metechi-templom / 13. sz./ a városalapító Vahtang Gorgasali szobrával, Narikala-vár /4. sz./, pazar panoráma a városra, Sioni-templom /6. sz./, Szentháromság-székesegyház, a Dél-Kaukázus legnagyobb építménye, egyben a Grúz Ortodox Keresztény Egyház legnagyobb temploma; séta az óvárosban, a Mtkvari partján és a Rustaveli sugárúton /színes fürdők, jellegzetes faerkélyes házak/, kulináris élvezetek: a hacsapuri, /a „grúz pizza”/ és a csurcshela /grúz csemege – „mustkolbász”/ kipróbálása; felvonóval a Mtazminda-hegyre /Szent-hegy/, Béke híd stb.)
 8.  

 9. nap: Mcheta, Grúzia egyik legrégebbi városa, s első fővárosa (i.e. 3. századtól 800 éven át az Ibériai Királyság fővárosa volt, 317-ben a grúzok itt vették fel a kereszténységet, utána évszázadokon át koronázó város volt /UNESCO Világörökség/: Sweti-Zchoweli-templom (eredetileg Szent Anna, az első grúz keresztény király felesége építtette, a 11. században átalakították) – Dzsvari-templom (6. sz.) a hegytetőn, pazar panoráma a Mtkvari-folyóra, a városra és a Magas-Kaukázusra – Utazás a Magas-Kaukázusba, az ősi Grúz hadiúton: Ananuri-erőd (Grúzia egyik legősibb családjának egykori rezidenciája, középkori erődítmény a Zhinvali-víztározó partján) – Nadibani falu: egy gyalogos függőhíd a folyó felett, mellette szénsavas vasas forrás – Gudauri: Grúzia leghíresebb, s legnagyobb síközpontja 2300 méteren – Útközben látványos morfológiai formák, pazar panoráma – Dzsvari (Kereszt)-hágó (2395 m) – Stepantsminda (szállás 1700 méteren, a Kazbek oldalában)
 10.  

 11. nap: Utazás terepjárókkal a grúzok szent hegyére, annak tetején emelkedő Gergeti Szentháromság-kolostorhoz és templomhoz (2170 méter), pazar panoráma a monumentális vulkáni csúcsra, a Kazbekre (5047 méter), amelyhez Prométheuszt az istenek odaláncolták (a Kaukázus egyik legmagasabb, s Grúzia ikonikus hegye) – Gyalogtúra a Kazbek csúcsa alól induló Gergeti-gleccser irányába
 12.  

 13. nap: Kazbegi Nemzeti Park: Könnyű gyalogtúra az orosz határ közelében a Kis- és a Nagy-Gveleti-vízeséshez – Látványos tetarata (ásványkiválás) – Pasanauri: egy magán-autógyűjtemény II. világháborús modellekkel – Gelati-kolostor, Grúzia leghíresebb, s építészetileg legértékesebb kolostora (12. század – UNESCO Világörökség) – Kutaiszi
 14.  

 15. nap: Utazás a Magas-Kaukázusba, útközben a látványos kilátópontoknál fotószünet – Felső-Svaneti Nemzeti Park, a még szinte teljesen érintetlen magashegységi táj (UNESCO Világörökség): Mestia, a régió központja (pazar panoráma az Ushba (4710 m) és a Tetnuldi (4975 m), a Kaukázus leggyönyörűbb csúcsaira, séta az ősi, hegyi városkában (lakótornyok, tradicionális svaneti házak, az UNESCO támogatásával létrehozott Mestia Múzeum rendkívül értékes, századi grúz kéziratokkal, ősi könyvekkel)
 16.  

 17. nap: Utazás terepjárókkal Ushguliba (2400 m), Európa legmagasabban fekvő településére (UNESCO Világörökség): Nakipari-templom (10. sz.), középkori lakótornyok, Lamaria-templom (11. sz.), pazar panoráma a Shkara-csúcsra (5201 m), Grúzia legmagasabb pontjára (könnyű gyalogtúra a lenyűgöző széles völgyben) – Utazás a Fekete-tenger mediterrán partjára
 18.  

 19. nap: Batumi, a grúz Riviéra szubtrópusi fővárosa (óváros, kikötő, gyönyörű tengerparti sétány, katolikus templom, strandolás, pihenés a Fekete-tenger partján)
 20.  

 21. nap: Zöld-fok: séta az 1912-ben alapított, 120 hektárnyi szubtrópusi botanikus kertben, a tenger fölötti hegyoldalon (5000 növényfaj) – Utazás a mediterrán Rioni-medencében – Könnyű gyalogtúra az Okace-kanyonnak nevezett szurdokvölgyben, ahol a szakadék fölé nyúló ösvényen túrázhatunk – Prométeusz-barlang (a mészkővidék leglátványosabb cseppkőbarlangja, megfelelő vízállás esetén csónakázás) – Kutaiszi (Kolkhisz-szökőkút, az Aranygyapjú legendájához kapcsolódó eredeti leletek másolata, Bagrati székesegyház, fakultatív esti séta a kivilágított Kutaisziban)
 22.  

 23. nap: Hazautazás: Kutaiszi – Wizz Air járattal – Érkezés Budapestre a reggeli órákban

 
Utazás: menetrend szerinti közvetlen repülőjárattal Budapestről Kutaisziba (Grúzia)
Szállás: szállodákban, vendégházakban, panziókban
Ellátás: Az ár étkezést nem tartalmaz, de az utazás folyamán mindenütt lesz lehetőség fakultatív alapon egyéni és csoportos étkezésre.
Ár: 149.000 HUF/fő + a helyszínen érkezéskor 40 EUR (szállás, helyi idegenforgalmi adók, utazás mikro-, vagy minibusszal, út-, és parkolási díjak, EUB BBP-utasbiztosítás, csoportvezetés, szervezési költség)

A részvételi díj nem tartalmazza a repülőjegy árát, mely külön fizetendő: kb. 103.000 HUF/fő (2021. máj.) illetékekkel, csomagdíjjal együtt, valamint a terepjárók díját két alkalomra (kb. 40 EUR) a belépők árát és a borravaló díját.

eXTReMe Tracker EUB utasbiztosítás