A KAUKÁZUS SVÁJCA: GRÚZIA

Időpont: 2022. augusztus 15 – 27. (13 nap/11 éj)

 • 1. nap: Repülés közvetlen járattal Budapestről a késő esti órákban
 •  

 • 2. nap: GRÚZIA: Kutaiszi, Nyugat-Grúzia legnagyobb városa rkezés hajnalban) – Gori, a történelmi város, amelyet Grúzia legnagyobb uralkodója, IV. Dávid alapított 1100 körül (Sztálin Múzeum a diktátor szülőházával és a páncélozott vasúti kocsival, a 7. században épült Goriscikhe vára) – Upliszikhe-barlangváros a Mtkvari-folyó partján (lakások, pogány és keresztény templomok, színház, borospincék a kőzetbe vájva, UNESCO Világörökség) – Tbiliszi (szállás)
 •  

 • 3. nap: Tbiliszi, a több mint 1500 éves főváros (egész napos városnézés: Metechi-templom / 13. sz./ a városalapító Vahtang Gorgasali szobrával, Narikala-vár /4. sz./, pazar panoráma a városra, Sioni-templom /6. sz./, Szentháromság-székesegyház, a Dél-Kaukázus legnagyobb építménye, egyben a Grúz Ortodox Keresztény Egyház legnagyobb temploma; séta az óvárosban, a Mtkvari partján és a Rustaveli sugárúton /színes fürdők, jellegzetes faerkélyes házak/, kulináris élvezetek: a hacsapuri, /a „grúz pizza”/ és a csurcshela /grúz csemege – „mustkolbász”/ kipróbálása; felvonóval a Mtazminda-hegyre /Szent-hegy/, Béke híd, fakultatív esti séta, stb.)
 •  

 • 4. nap: Mcheta, Grúzia egyik legrégebbi városa, s első fővárosa (i.e. 3. századtól 800 éven át az Ibériai Királyság fővárosa volt, 317-ben a grúzok itt vették fel a kereszténységet, utána évszázadokon át koronázó város volt /UNESCO Világörökség/: Sweti-Zchoweli-templom (eredetileg Szent Anna, az első grúz keresztény király felesége építtette, a 11. században átalakították) – Dzsvari-templom (6. sz.) a hegytetőn, pazar panoráma a Mtkvari-folyóra, a városra és a Magas-Kaukázusra – Utazás a Magas-Kaukázusba, az ősi Grúz hadiúton: Ananuri-erőd (Grúzia egyik legősibb családjának egykori rezidenciája, középkori erődítmény a Zhinvali-víztározó partján, rövid fürdőzési lehetőség) – Nadibani falu: egy gyalogos függőhíd a folyó felett, mellette szénsavas vasas forrás – Gudauri: Grúzia leghíresebb, s legnagyobb síközpontja 2300 méteren – Útközben látványos morfológiai formák, pazar panoráma – Dzsvari (Kereszt)-hágó (2395 m) – Stepantsminda (szállás 1700 méteren, a Kazbek oldalában)
 •  

 • 5. nap: Fakultatív utazás terepjárókkal a grúzok szent hegyére, annak tetején emelkedő, ma is működő Gergeti Szentháromság-kolostorhoz és templomhoz (2170 méter), pazar panoráma a monumentális vulkáni csúcsra, a Kazbekre (5047 méter), amelyhez Prométheuszt az istenek odaláncolták (a Kaukázus egyik legmagasabb, s Grúzia ikonikus hegye) – fakultatív gyalogtúra lefelé a faluba – Kazbegi Nemzeti Park: Könnyű gyalogtúra az orosz határ közelében a Kis- és a Nagy-Gveleti-vízeséshez VAGY Dariali kolostor a grúz-orosz határ mellett – Kutaiszi (szállás)
 •  

 • 6. nap: Kutaiszi, az ókori Kolkhisz fővárosa (kora reggeli piaclátogatás a város piacán: fűszer-, tea- sajtvásárlási lehetőség, Kolkhisz-szökőkút, az Aranygyapjú legendájához kapcsolódó eredeti leletek másolata) – Motsameta-kolostor, századi fallal körülvett, páratlan hangulatú épületegyüttes gyönyörű természeti környezetben – Gelati-kolostor, Grúzia leghíresebb, s építészetileg legértékesebb kolostora (12. század – UNESCO Világörökség) – Kutaiszi (szállás)
 •  

 • 7. nap: Utazás a Magas-Kaukázusba, útközben a látványos kilátópontoknál fotószünet – Felső-Svaneti Nemzeti Park, a még szinte teljesen érintetlen magashegységi táj (UNESCO Világörökség): Mestia, a régió központja (pazar panoráma az Ushba (4710 m) és a Tetnuldi (4975 m), a Kaukázus leggyönyörűbb csúcsaira, séta az ősi, hegyi városkában (lakótornyok, tradicionális svaneti házak, az UNESCO támogatásával létrehozott Mestia Múzeum rendkívül értékes, századi grúz kéziratokkal, ősi könyvekkel)
 •  

 • 8. nap: Fakultatív utazás terepjárókkal Ushguliba (2400 m), Európa legmagasabban fekvő településére (UNESCO Világörökség): Nakipari-templom (10. sz.), középkori lakótornyok, Lamaria-templom (11. sz.), pazar panoráma a Shkhara-csúcsra (5201 m), Grúzia legmagasabb pontjára – Továbbutazás a festői völgyben a Shkhara-gleccser előteréig, onnan könnyű gyalogtúra az Enguri-folyó mentén egészen a gleccserhez – Mestia
 •  

 • 9. nap: Utazás a vad Enguri-folyó völgyében fotószünetekkel – Zugdidi, a Magas-Kaukázus és a mediterrán Rioni-alföld határvonalán: Dadiani Kastélymúzeum és kastélypark (látogatás a neogótikus kastélyban és séta a kastély botanikus kertjében) – Utazás a Fekete-tenger mediterrán partjára: Batumi (szállás)
 •  

 • 10. nap: Batumi, a grúz Riviéra szubtrópusi fővárosa (óváros, kikötő, gyönyörű tengerparti sétány, katolikus templom, strandolás, pihenés a Fekete-tenger partján, fakultatív borkóstoló és vásárlási lehetőség a híres grúz borok kínálatából) – Batumi (szállás)
 •  

 • 11. nap: Strandolás, pihenés a Fekete-tenger partján – Fakultatív buszos kirándulás a Zöld-fokra: séta az 1912-ben alapított, 120 hektárnyi szubtrópusi botanikus kertben, a tenger fölötti hegyoldalon (5000 növényfaj) – Batumi (szállás)
 •  

 • 12. nap: Utazás a mediterrán Rioni-medencében – Könnyű gyalogtúra az Okace-kanyonnak nevezett szurdokvölgyben, ahol a szakadék fölé nyúló ösvényen túrázhatunk, a végén pedig egy „skywalk” azaz kilátóterasz vár minket – Prométeusz-barlang (a mészkővidék leglátványosabb cseppkőbarlangja, megfelelő vízállás esetén csónakázás) – Kutaiszi (Bagrati székesegyház UNESCO Világörökség, fakultatív esti séta, illetve záróvacsora)
 •  

 • 13. nap: Hazautazás: Kutaiszi – Wizz Air járattal – Érkezés Budapestre a reggeli órákban

 

Utazás: menetrend szerinti közvetlen repülőjárattal Budapestről Kutaisziba (Grúzia)
Szállás: szállodákban, vendégházakban, panziókban
Ellátás: 8 reggeli
Ár: 545 EUR/fő + a helyszínen érkezéskor 90 EUR

(szállás, 8 reggeli, helyi idegenforgalmi adók, utazás a létszámnak megfelelő busszal, út-, és parkolási díjak, EUB BBP Air & Cruise Top-utasbiztosítás, csoportvezetés, szervezési költség)

A részvételi díj nem tartalmazza a repülőjegy árát, mely külön fizetendő: kb. 129.900 HUF/fő Wizz Air Go illetékekkel, csomagdíjjal együtt, valamint a terepjárók díját két alkalomra (kb. 50 EUR) a belépők árát (kb. 170 GEL /1 EUR=3,4 GEL/) és a borravaló díját.

eXTReMe Tracker EUB utasbiztosítás